Het Behouden Huis - Willem Frederik Hermans.

Yeah, gisteren m'n eerste boek voor dit jaar uitgelezen! Dit keer het kleine literatuur boekje (een novelle eigenlijk) "Het Behouden Huis", geschreven door Willem Frederik Hermans.

Ik moest deze periode voor school in totaal 12 boeken hebben gelezen en hierover een mondeling geven. Buiten dat, was het aantal punten per boek ook nog belangrijk. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een boek dat klein is maar ook genoeg punten waard is en kwam ik hierop uit.

Titel: Het Behouden Huis.
Schrijver: Willem Frederik Hermans.
Uitgeverij: De Bezige Bij.
Plaats van uitgave: Amsterdam.
Jaar van uitgave: 1975.
Aantal bladzijden: 79 bladzijden.
Volgorde: Chronologish.
Thema: Choas (dehoofdpersoon leeft in een chaos, maar probeert desondanks toch orde en rust te vinden, achteraf is deze illusie niet waar te maken) en oorlog. 

Samenvatting:
In dit verhaal is de ik-persoon (het wordt ook in de ik figuur geschreven) een spion/soldaat tijdens de tweede wereld oorlog. Hij vecht in dit verhaal tegen de Duitsers en zit in een groep met vooral allemaal Oost-Europeanen. Dit zorgt o.a. voor wat taalproblemen. Desondanks heeft de ik-persoon toch wel contact met iemand: de Spanjaard, die ook bekend staat als yesero (wat Spaans is voor gipsbrander). Dat was de Spanjaard namelijk vroeger van beroep. 

Later in het verhaal wordt de ik-persoon naar een verlaten stadje gewezen (waarschijnlijk om de stad te zuiveren van boobytraps) en komt hij uiteindelijk uit bij een verlaten huis. In dit huis besluit hij dan ook maar te blijven. Er is bijvoorbeeld een bad met warm water (iets wat bijzonder was in die tijd). Wat verder heel apart was aan het huis, was dat er een kamerdeur op slot was. Wat daarachter was, wist hij totaal niet. 

Toch blijft hij niet alleen in dat huis. Wat verder in het verhaal staat er een Duitser voor "zijn" deur, die vraagt of hij een aantal Duitse officieren mag onderbrengen in zijn huis. Natuurlijk mocht dat en deed de ik-persoon alsof hij juist voor de Duitsers was in plaats van tegen. Hij verborg uniform in de spiegelkast, maar het geweer met patronen en handgranaten legde hij toch onder het bed. Voor de rest was de ik-persoon nog van plan het huis extra goed te onderzoek, zodat er geen aanwijzingen voor de Duitser liggen, die zouden verlinken dat hij de eigenaar van dit huis is. Maar veel tijd had hij niet, want de Duitsers kwamen sneller dan verwacht. Onder ander komt de ik-persoon in de bibliotheek, maar er zaten boeken tussen die hij niet kon lezen en degene die hij kon lezen gingen allemaal over vissen. Ook viel het de ik-persoon op dat de kat voor de gesloten deur bleef miauwen. 

Ook komt er een man in dit verhaal op bezoek bij de hoofdpersoon. Deze gelooft niet dat hij de eigenaar is van dit huis. Hij maakt o.a. een opmerking over de broek die de hoofdpersoon aanheeft. Die is namelijk veelste groot voor de hoofdpersoon. Ook wilde deze man de papieren zien (van de hoofdpersoon). Maar dan uiteindelijk komt de hoofdpersoon er na wat denken achter, dat deze man zelf de eigenaar is van het huis!

Toen de hoofdpersoon de kans kreeg schoot hij de eigenaar (wel van een afstandje, vanuit het huis naar buiten) door z'n nek dood. Later hoorde de hoofdpersoon ook allemaal gegil en dat bleek de vrouw van de eigenaar te zijn die gewoon in huis was. De vrouw werd ook vermoord (haar achterhoofd werd net zolang tegen de bad rand aangeslagen tot hij iets hoorde kraken.

Verder werd het mysterie van wat zich achter de gesloten deur bevond opgelost. De deur was nu ineens open en in deze kamer bleek een aquarium met 14 verschillende vissen uit Mexico te zitten en een oude man die 14 dagen gereisd had om zijn collectie vissen te redden. Deze man had de collectie al vanaf z'n 16e en was nu 96 jaar.  De hoofdpersoon besloot de oude man met zijn vissen maar gewoon op te sluiten in de kamer.Later zijn overigens de vermoorde vrouw en man achter een prieel gelegd door de hoofdpersoon zelf.   

Aan het einde van het boek hoorde de hoofdpersoon van de kolonel, dat ze waren ingesloten door bolsjewisten. Dus dit was goed nieuws voor de hoofdpersoon en kan hij zich weer gedragen zoals hij was (tegen de Duitsers). De Duitse kolonel zou dus vermoord worden, maar probeerde zelfmoord te plegen met een scheermesje. Alleen dit was hem  niet gelukt. Ook kwam de Spanjaard weer even terug in het verhaal.

Hoe dan ook, het leven van de kolonel eindigde, want de hoofdpersoon zag hem later dood aan een tak hangen met het naakte lichaam van de vrouw tegen hem aangebonden. Ze hadden hem opgeknoopt met een pianosnaar, die tot zijn wervelkolom was ingesneden. De man met het aquarium was ook dood en opgehangen aan de plataan. Verder was er een briefje op zijn buik gespeld. Dit briefje had de hoofdpersoon aan hem gegeven om te voorkomen dat hij doodgemaakt zou worden door zijn leger. Er stond iets op van "Duitsland kapot, niet meer heil Hitler zeggen anders maken de russen je dood". 

Het verhaal eindigt ermee dat de hoofdpersoon het huis laat ontploffen met een granaat en dan weer verder loopt. Verder had de hoofdpersoon nog wat spullen meegenomen, die de partisanen graag wilde ruilen met hem. 

Mening:
Ik vond het boekje wel aardig om te lezen. Niet heel bijzonder, maar het leest goed weg en heeft een eenvoudige Nederlandse schrijfstijl wat het prettig maakt om te lezen. Verder is dit boekje lekker dun, dus hoef je je geen zorgen te maken dat je snel in tijdnood komt. Dit boekje heb je in een dag uit!

Ook ooit weleens gelezen??

xxx Katy ^^!

Reacties

  1. Leuk dat je hier aandacht aan besteed!

    Leuke blog!

    Liefs Anne
    www.flavoursx.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts